GLASDRÖMMAR BLÅSTA I HJÄRTAT AV GLASRIKET

Kristine Lynum Bjerkem

Utbildad glasblåsare, formgivare och inredningsarkitekt på Glasskolan i Kosta/Sverige, Konsthögskolan i Oslo/Norge och Danmark Designskole, Bornholm/Danmark. Kristine har sina rötter i Norge men är verksam i Sverige. Hon arbetar som inredare och driver studion Lynum Bjerkem med form och funktion som ska hålla i generationer.

Passionen för materialet och hantverket inom glas i kombination med kärleken till formgivning och rum ger både tidlösa och spännande bruks- och konstföremål. Hennes formgivning har ett tydligt formspråk med inslag av lekfullhet i kompositionerna. Vad är rätt och fel? Upp och ner?

 

”Glaset är för mig magiskt. I tillverkningsprocessen måste den heta massan tämjas, men också följas, och allt måste hända snabbt med bestämdhet, samtidigt med en följsamhet. Det är både mentalt och fysiskt krävande att skapa glasföremål. Värmen, det höga ljudet från ugnarna och verkstaden, de tunga bitarna. Det har lagts ner enormt mycket energi i varenda produkt som kommer ut från en glashytta. En energi som jag önskar bevara så man känner dess starka närvaro när objektet står klart och stilla i ens vardagsrum.”  – Kristine Lynum Bjerkem